Nieuwe release DST-standaard op komst

Nieuwe release DST-standaard op komst

21 december 2020 Uit Door Platform manager

De afgelopen maanden heeft DST gewerkt aan een nieuwe versie van de DST-standaard. Het betreft versie 3.0 en is de derde release. Deze versie bevat tal van vernieuwingen en is als conceptversie beschikbaar via de website van DST 

Door het online oriĆ«ntatie- en koopgedrag van consumenten is het essentieel dat de informatie over een product betrouwbaar, actueel en uniform is. DST gaat uit van het standpunt dat een producent of leverancier zelf verantwoordelijk is voor het specificeren van de artikelen die ze leveren. Zo kan DST de beste garantie bieden dat de consument uiteindelijk de juiste informatie krijgt tijdens het oriĆ«ntatie- en aankoopproces van een artikel. Of dat nu in een fysieke winkel is of via online kanalen, de informatie is in elke kanaal gelijk. 

Om te voldoen aan de wensen van de bij DST aangesloten leveranciers, wordt de standaard steeds uitgebreid en aangepast. Er wordt nu gewerkt aan een versie 3.0. De belangrijkste vernieuwingen van deze release zijn:

  • meer specificaties voor (elektrische) fietsen, zoals o.a. het slot, zithouding, connectiviteit;
  • de mogelijkheid voor het nader te specificeren van onderdelen, kleding en accessoires met herbruikbare attributen;
  • de optie voor het kunnen opgeven van een onderdelenlijst/bill of material waarmee bijvoorbeeld de onderdelen van een fiets kunnen worden opgegeven.

Uitbreiding specificaties

In de huidige versie van de DST-standaard, DST 2.1, kunnen (elektrische) fietsen al uitgebreid worden gespecificeerd. In de 3.0 versie kunnen (elektrische) fietsen nog beter en uitgebreider worden gespecificeerd. Zaken als connectiviteit, het slot, maximumsnelheid, koppel, aantal ondersteuningsniveaus, zithouding, binnenbeenlengte, acculaders en een codelijst met functies, o.a. voor de display. 

Een totaal nieuwe voorziening in de 3.0 versie is het kunnen specificeren van onderdelen, accessoires, kleding etc., dus alle artikelen anders dan een fiets. DST zal in de 3.0 versie een attributenlijst introduceren met unieke attributen. Per artikelgroep kunnen geselecteerde attributen worden toegepast, zodat ook over deze artikelen een set aan specificaties (attributen) kunnen worden opgegeven. 

DST verwacht de DST standaard 3.0 in 2021 uit te brengen. Deze release loopt parallel met het upgraden van platform DST, zodat het platform gereed is voor het ontvangen (en verzenden) van artikeldata die in de 3.0 standaard door leveranciers worden aangeleverd. Het blijft voor leveranciers uiteraard mogelijk om op basis van de standaard 2.1 te blijven aanleveren.