Nieuwe artikelstandaard DST klaar voor gebruik: de vier voordelen van versie 3.0

Nieuwe artikelstandaard DST klaar voor gebruik: de vier voordelen van versie 3.0

11 juli 2022 Uit Door Redactie DST

Platform DST is continu in ontwikkeling om aan de wensen en behoeften in de tweewielerbranche te voldoen. De artikelstandaard van DST beweegt met de markt mee.  De nieuwste versie 3.0 staat nu klaar om in gebruik te worden genomen. Deze versie kent vier belangrijke uitbreidingen die voor extra gemak en snelheid zullen zorgen. Leveranciers kunnen binnenkort al overstappen. Later dit jaar zijn de dealers aan de beurt.

DST-versie 3.0 kent vier verbeteringen ten opzichte van de huidige versie (2.0). 

  1. Artikelstandaard 3.0 is volledig Engelstalig
  2. Nieuwe mogelijkheden voor het specificeren van artikelen
  3. Nieuwe moderne techniek voor het DST-platform,
  4. Meer veiligheid door toevoegen van authenticatie waarmee veilig ingelogd kan worden op het DST-platform, het DST-dashboard en de DST API.

1. Engelse benamingen

DST wordt in steeds meer landen gebruikt. In de nieuwe versie 3.0 worden daarom voor alle datavelden binnen de standaard voortaan Engelse benamingen gebruikt. Nederlandstalige data blijven ook beschikbaar. DST blijft vier talen ondersteunen: Nederlands Duits, Engels en Frans. Lees meer

2. Nieuwe mogelijkheden voor het specificeren van artikelen

  • Meer algemene (basis) specificaties

De bestaande standaard wordt uitgebreid met meer algemene kenmerken zoals; garantie, leaseprijzen, keurmerken, stuks in consumentenverpakking en functies. Een interessante toevoeging is de bill of material (stukslijst), waarmee een leverancier de onderdelen van een artikel (zoals een fiets) kan opgeven. Deze informatie is handig voor in de werkplaats -om een onderdeel snel op te zoeken-, maar kan ook worden gebruikt om een ‘exploded view’ te presenteren aan de consument.

  • Extra specificatie (elektrische) fietsen

DST 3.0 biedt meer mogelijkheden voor het specificeren van (elektrische) fietsen. In 3.0 worden o.a. toegevoegd: connectiviteit, geometrie, acculaders, maat voor- en achterwielen, voorvork verend, zadelpen verend, balhoofd verstelbaar en nog veel meer. 

  • Attributen voor onderdelen, accessoires en kleding

Nieuw in versie 3.0 is de attributenlijst voor artikelen, anders dan fietsen, zoals onderdelen, accessoires, kleding en werkplaatsartikelen die nu nader gespecificeerd kunnen worden. Een attribuut kan bijvoorbeeld zijn ‘waterproof’, dat o.a. kan worden gebruikt bij kleding, fietstassen, overschoenen en zadelhoes. Door deze nieuwe methodiek kan de leverancier artikelen beter specificeren.
Lees meer

3. Nieuwe techniek voor het DST-platform

Het nieuwe DST 3.0 platform is ontwikkeld met de modernste technieken, zodat het up to date is voor de komende jaren en nieuwe services sneller kunnen worden toegevoegd. Lees meer

4.  Extra veilig: Open Source authenticatie

Voor een veilig gebruik van het platform wordt voor de authenticatie van de artikelstandaard in de nieuwe versie 3.0 voortaan gebruik gemaakt van dezelfde authenticatiemethode als voor leveranciersdashboard, via Open Source Keycloak. Lees meer

Pilot

De nieuwe versie 3.0 is tot stand gekomen naar aanleiding van de bevindingen van de Werkgroep DST, die bestaat uit leveranciers en dealers. Momenteel wordt de site uitgebreid getest door de eerste leveranciers. Zij kunnen al artikeldata aanleveren in het nieuwe 3.0-formaat. Ook zijn er een aantal dealers die meedoen aan deze pilot, die 3.0 data ophalen bij de nieuwe API van DST. Verbeterpunten duit deze pilot zijn inmiddels doorgevoerd. 

Planning overstappen leveranciers

DST zal leveranciers vragen in de komende maanden over te stappen naar het nieuwe 3.0 formaat en de nieuwe API. Zodra er voldoende leveranciers gebruik maken van versie 3.0 kunnen de afnemers van deze data (dealers via de POS-systemen en e-commerce systemen etc) overstappen naar het nieuwe platform. Voor bedrijven die nog niet willen overstappen biedt DST – tijdelijk- een 2.1 API aan. Deze zal echter ook gebruik maken van authenticatie via Keycloak.

Het streven is dat voor eind 2022 alle gebruikers volledig over zijn gestapt naar het 3.0-platform.

Meer informatie

Neem voor vragen of meer informatie over versie 3.0 contact op via Support@stichtingdst.nl